de EU en VS over onderhandelen over een vrijhandelsverdrag genaamd TAFTA. Een coalitie van ruim 35 Europese en Amerikaanse organisaties waarschuwt dat dit verdrag ‘een tweede versie van ACTA’ dreigt te worden.

ACTA was het controversiële verdrag dat met een ruime meerderheid werd verworpen in het Europarlement, nadat op internet veel ophef ontstond over de inperking van vrijheid op internet door het verdrag. Onder meer de Tweede Kamer liet zich negatief uit over ACTA en zei het verdrag hoe dan ook niet te willen steunen.

De Nederlandse digitale burgerrechtenbewegingen Vrijschrift en Bits of Freedom hebben samen met organisaties als de Amerikaanse EFF en Britse Open Rights Group een petitie opgesteld tegen TAFTA, het nieuwe handelsverdrag dat mogelijk weer clausules over intellectueel eigendom zal bevatten.

De coalitie eist in de petitie dat alle bepalingen over octrooirecht en auteursrecht worden geschrapt, uit angst voor een ‘ACTA V2.0’. “De industrie droomt alweer van een gouden standaard op het gebied van de bescherming van intellectuele eigendomsrechten. Dat klinkt als ACTA, het verdrag dat het Europese Parlement afgelopen juli met overgrote meerderheid wegstemde”, schrijft woordvoerder Ante Wessels van Vrijschrift.

De organisaties zeggen te vrezen dat de vrijheid van meningsuiting alsnog in het geding komt. Bovendien eisen ze meer openheid over de onderhandelingen rond het verdrag, die vooralsnog in het geheim zijn gehouden. “Wij geloven dat geheime onderhandelingen over ‘handel’ absoluut onacceptabele forums zijn om bindende regels op te stellen die nationale wetten veranderen die niets met handel te maken hebben”, schrijven de ondertekenaars van de petitie. Vrijschrift verwijst naar een uitspraak van de Europese Ombudsman, die oordeelde dat burgers van de EU recht hadden om informatie te krijgen over ACTA.

nu.nl